Yaz aylarında yaylalarda peynir üreticiliği yapan bazı üreticiler yaylalara çıktı bazıları ise yaylaya göç etmek için son hazırlıklarını yapıyor.
Erzincan’da tulum peyniri sezonu ilkbahar aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artması ile beraber başladı. Yaz aylarında yaylalarda peynir üreticiliği yapan bazı üreticiler yaylalara çıktı bazıları ise yaylaya göç etmek için son hazırlıklarını yapıyor.
Türker’in tarihte hayvanlara bağlı “konargöçer” yaşam kültürünün bir sonucu olarak ortaya çıkan yazın hayvanlarla dağların yüksek kesimlerindeki yaylalara, kışın da düşük rakımlı bölgelerdeki kışlaklara göç etme geleneği halen Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Erzincan’da da yaşatılıyor. Geçmişte hayvanları ile yaylalara giden ve burada hayvanlardan ürettikleri yağ, peynir gibi ürünleri satan göçerler, günümüzde de yazın yaylalarda hayvanlarından elde ettikleri yağ, peynir gibi ürünleri şehir ve ilçe merkezlerinde satarak gelir sağlamayı sürdürüyor.
Bu geleneğin yaşatıldığı Erzincan’da da yazın koyunları ile yaylalara giden göçerler, yaz boyunca koyunların sütünden elde ettikleri Erzincan tulum peynirini, satışa sunmadan önce koyun postundan yapılan tulumlar, plastik bidonlar ile vakumlu ambalajlara dolduruluyor.
Kent ve ilçe merkezlerindeki market ve pazarlardaki tezgahlarda yerini almaya başlayan, üretiminde kullanılan çiğ koyun sütü, doğal maya ve Kemah tuzundan tadını alan tulum peyniri, kendine has lezzetiyle vatandaşların beğenisini topluyor.
Yaklaşık 5 ay yaylalarda üretilecek olan tulum peyniri, 5 ay sonunda yurtiçi ve yurtdışı pazarına sunulacak.