Haberler

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman; “Tulum Peynirinin Korunması İçin Meralarımıza Sahip Çıkmak Zorundayız”

Meraların Sürdürülebilir ve Verimli Kullanılmasına Yönelik Bölge Koordinasyon Toplantısı Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın katılımıyla ilimizde gerçekleşti.

Meraların Sürdürülebilir ve Verimli Kullanılmasına Yönelik Bölge Koordinasyon Toplantısı Simay Otelde gerçekleşti. Toplantıya Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş ve Bakanlık Daire Başkanları, ilimizden ve bölge illerinden Vali Yardımcıları, ilgili kurum müdürleri ve personelleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan toplantıda konuşan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman; meraların, insanoğluna hizmet sunan önemli kaynaklardan biri olduğunu ifade ederek; tarih boyunca, insanoğlunun kaderini yönlendiren çayır ve meralar, bugün ülkelerinin tarımsal ve ekonomik varlıklarında önemli bir rol oynadığını söyledi.

Konuşmasında geçmişte sadece hayvan besleme açısından ön planda olan meraların, günümüzde hayvan beslemenin yanı sıra erozyon önleme, su kaynaklarının korunması, bitkisel ve hayvansal gen kaynağı olması, biyolojik çeşitlilik, tıbbi bitki toplaması açısından insanoğluna hizmet sunduğunu kaydeden Vali Kahraman; “Erzincan, doğal kaynakları, bereketli toprakları, temiz su kaynakları açısından zengin bir ilimizdir. Bu kaynakları korurken diğer yandan da sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmek zorundayız. Erzincan insanı bunu başarabilecek güce ve yapıya sahiptir. Elbette meralarımızdan en iyi şekilde faydalanmak suretiyle hayvancılığımızı geliştireceğiz.”

Hepimiz Taşın Altına Elimizi Koymak Suretiyle Bunun Üstesinden Geleceğiz

“Hayvancılık sektörü ilimizin gelişmiş sektörlerinden birisidir. En büyük arzumuz sektöründen sorunlarını aşarak daha da gelişmesidir. Ancak bu kalkınmanın toprağa, suya ve doğal kaynaklarımıza zarar verilmeden gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktada hepimize büyük görevler düşmektedir. Hepimiz taşın altına elimizi koymak suretiyle bunun üstesinden geleceğiz.”

Yapmamız Gereken İlk Şey Meralarımıza Sahip Çıkmak Olacaktır

“Erzincan ile özdeşleşen Erzincan Tulum Peyniri markamızın tanıtımı ve korunması için yapmamız gereken ilk şey meralarımıza sahip çıkmak olacaktır. Bu toplantı ile Bakanlığımızın Değerli Temsilcileri ve çevre illerimizden gelen kıymetli konuklarımızla birlikte, Bölge meraları konusunda bir değerlendirme yaparak, yaşanan sorunların üstesinden gelmek arzusundayız. Toplantının gerek ülkemiz gerekse bölgemizde yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlayacağı inancıyla, hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise konuşmasında toplantının amacı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Konuşmasında Doğu Anadolu Bölgesinin en çok meraya sahip bölge olduğunu ve buna paralel olarak hayvancılığın da yaygın olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç; “Ülkemiz hayvancılık konusunda bir sıkıntı yaşıyor. Ne yazık ki şuanda meraları etkin ve verimli şekilde hayvanlarla dolduramıyoruz. Bunun için çareler ve yöntemler arıyoruz. Mera varlığının %41’i Doğu ve Anadolu bölgesindedir. Önemli bir kısmı da Erzurum, Erzincan, Tunceli, Ağrı, Van ve Sivas bölgelerindedir. Günden güne meralarımız eriyor. Meralar amaç değişikliğine uğruyor. Tarımsal alanlar milletlerin edebi servet kaynaklarıdır. Bu toplantının önemli konularından biride göçer hareketleri. Bu yaylaların kullanımın önemini ve göçer harekette göçerlerin mağduriyetlerinin önlenmesi ve orda adaletin uygulanması göçerlerin ihtiyaç duyduğu meraların göçerlere uygun bir maliyetle tahsisi yapılmalıdır.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından katılımcılara meraların sürdürülebilir ve verimli kullanılmasına yönelik bilgi verildi.

Powered by tulum peyniri